Gåbil

Leksaker är förstås främst till för lek och för att roa barn. Så hart det varit i alla tider. Men det finns också leksaker som både roar och är till hjälp i barnets utveckling. Som till exempel gåbilen, eller sparkbilen som den också kallas ibland. Gåbilen kan nästan sägas vara nyckeln till friheten för det lilla barnet som ännu inte kan gå så bra själv. Den är helt enkelt det allra bästa hjälpmedlet när man är liten och vill undersöka sina omgivningar. Gåbilen är nog nästan alltid den första egna bilen och brukar snabbt bli den mest älskade leksaken.

Alla som gått och hållit i ett litet barn som tränar på att gå vet att barn älskar att bestämma själv. Känslan av att själv avgöra åt vilket håll och till vad man går är oslagbar. Och just den känslan kan man få med en gåbil, även när de vuxna inte har tid att följa med. Med hjälp av den älskade gåbilen tar man sig fram både i huset och ute i trädgården och man bestämmer själv både hur, när och var.

Gåbil

Gåbilen är inte bara ett stöd när man ska lära sig att gå. den ger också bra träning av motoriken och kan vara en väldigt viktig pusselbit i ett barns utveckling. Barnen lär sig förstås att använda benen för att ta sig fram, men man tränar samtidigt också balansen, styrkan och motoriken. Ett redskap som helt klart skulle platsa på ett gym om den var avsedd för vuxna. Men, en gåbil är ju inte till för vuxna, utan är lämplig för barn från cirka ett års ålder.

Denna typ av lära-gå hjälpmedel är inte alldeles nytt, men man kan gott säga att bilarna har fått ett rejält uppsving på senare år. Det är många av de kända leksakstillverkarna som har börjat producera dessa bilar, ja faktiskt även en hel del cykelfabriker. Det har också tillkommit en del nya märken. Gåbilarna finns i en hel mängd olika modeller och här finns det verkligen möjlighet att hitta varje barns favoritfordon. Och ibland är det kanske från början mammas eller pappas favorit, även om den ganska snabbt också blir en favorit hos den lilla ägaren. Man kan hitta bilar för alla smaker och alla plånböcker. I sortimentet finner man allt från billiga bilar i plast till verkligt exklusiva retrobilar. Och oavsett om man väljer en dyr eller billig gåbil kan man få den som tuff polisbil, taxi, brandbil eller något annat fordon som barnet gillar och känner igen. Och även om det kallas gåbil behöver det faktiskt inte vara just en bil som stått modell. Dessa sparkfordon kan lika gärna vara ett lok, ett flygplan, en båt eller lamm. Ja, just ett lamm. För gåbilarna finns faktiskt också i form av olika djur. För den förälder som gillar retro finns det kanske en speciell modell som verkligen väcker minnen. Den kända leksakstillverkaren Brio har nämligen tagit fram en gåbil i form av en tax. Och inte vilken tax som helst utan den mycket speciella Briotaxen, som de flesta nog har dragit efter sig som barn. Minns man denna tax från sin egen barndom kan det vara svårt att motstå denna större variant som alltså fungerar som en sparkbil, eller gåbil. Denna tax fungerar precis som den klassiska taxen, och viftar på svansen när man kör bilen framåt. Briotaxen har faktiskt funnits med på leksakshyllorna ända sedan 1950-talet och det är alltså flera generationer som har växt upp med denna klassiska leksak.

Med så många olika modeller är det lätt att förstå att gåbilarna är perfekta både för flickor och pojkar. Det behöver inte alls vara så att den lille killen ska ha en bil och lilltjejen ett gulligt djur. Men, det finns ju fortfarande en del som förknippar bilar med pojkar och dessa kanske skulle låta bli att ge den lilla flickan en gåbil om de bara fanns i bilmodeller. Leksaksbilar i alla former har alltid varit populära leksaker, både bland pojkar och flickor. Både små bilar som körs i sandlådan och de större som man kan åka med på själv roar barn i alla åldrar. Det är många föräldrar som får dra runt ett barn på en leksaksbil, men med en gåbil kan barnet ta sig runt själv utan att mamma eller pappa behöver hjälpa till. Och det är naturligtvis utvecklande i sig att kunna göra något på egen hand.

Du kan hitta gåbilar i de flesta välsorterade leksaksaffärer. Men eftersom varje butik bara erbjuder speciellt utvalda märken av leksaker är utbudet av gåbilar i de enskilda butikerna inte särskilt stort. Vill du kunna välja ur ett stort utbud rekommenderar vi att du istället tittar här, på internet. Här finns gåbilar från alla tillverkare som finns på marknaden och du kan välja exakt den bil som passar dig och ditt barn. Att köpa leksaker på nätet är både enkelt och praktiskt.  Dessutom får du tillgång till det största och bredaste sortimentet oavsett var i landet du bor. Att handla leksaker online betyder att du kan ge ditt barn de bästa sakerna utan att du behöver resa land och rike runt för att hitta det rätta utbudet. Fördelen är förstås störst för den som bor utanför storstadsområdena och inte har en massa butiker i sin närhet, men även den som har butiker i närheten handlar enklare och smidigare på nätet. Här kan du nästan alltid också köpa sakerna till lägre pris än ute i de fysiska butikerna. Konkurrensen är större och webbutikerna har inte lika höga kostnader för lagerhållning och liknande vilket gör att de kan hålla lägre priser. Möjligheterna att enkelt jämföra priser gör naturligtvis också att du kan göra en förmånlig affär. Dessutom kan man nästa alltid hitta kampanjer och rea på nätet som gör att du kan handla ännu billigare.

När du väljer gåbil är det förstås ditt barns önskemål som väger tyngst. Men det kan också vara bra att ta hänsyn till barnets ålder. Det finns bilar som är lämpliga för de allra minsta barnen, och andra som hänger med en bra bit upp i åldrarna exempelvis sparkbilar.